Fryser

Första skolveckan slut, och jag lider av både brist på sömn och kroppsvärme. Jag har frusit konstant i veckan och det kommer jag troligtvis fortsätta göra nästa vecka, det ser inte ut att bli varmare än på ett tag. Måndagens prognos säger att det blir snö, trodde jag skulle slippa det på dessa breddgrader. Jag vill ha värme och solsken så jag kan vara ute utan jacka! Men det lär väl dröja till april...

Ikväll ska jag och hälsa på hos mina kommande roomisar, jag får börja flytta in lite grejer om jag vill. Längtar till på måndag, då jag blir en stadsbrud!

Hårda pix

Vi har haft slutprov idag på hela läroboken, fick oväntat reda på detta igår och stresspluggade några timmar. Slutprov när jag nyss börjat känns helt fel, men jag råkade starta i en grupp som är inne på sista veckans studier i denna bok samt att det är sista veckan på skolan för ungefär alla i min grupp förutom mig och koreanskan. Jag kan inte påstå att det gick bra direkt, men inte så dåligt som jag trodde heller. Alla delar som språkprov kan bestå av ingick, dvs. grammatik, läsförståelse, hörförståelse, muntligt och skrivande. Grammatiken gick hyfsat bra, likaså läs- och hörförståelsen, men det muntliga och skrivandet hade jag ingen framgång i... Läraren tyckte jag skulle se provet som ett test på mina tidigare förvärvade kunskaper, men problemet är ju att jag glömt en stor del av dessa. Ska bli spännande att se om jag får avancera till nästa bok eller om jag måste köra igenom hela nuhavande bok från sida 1...

När jag äntligen var klar med provet (tog tre timmar) gick jag och köpte "lunch" i en supermercado på samma gata som lägenheten jag ska flytta in i ligger på. Torkade persikor och rostad majs bestod den torftiga måltiden av. Ett par timmar senare mötte jag Angie på stan och vi gick och köpte varsin chokladcroissant som vi slukade i solens ljuvliga sken på Plaza Catalunya. Det hade jag väl förtjänat efter det slitiga mardrömsprovet...

Kursstart och flytt!

I morse ringde alarmet halv 7, första skoldagen idag och jag skulle vara på plats kl.9. Kände mig som en zombie som famlade mig mot dörren i mörkret. När jag vant mig vid att stiga upp halv 1 om dagarna var det som att gå upp mitt i natten. Regnet strilade ner och morgonpendlarna hade vaknat till liv, arbetande människor som jag bara sett på hemfärd tidigare. Var så trött att jag höll på att missa att gå av i Passeig de Gracia där jag skulle byta till gröna linjen. Mot Lesseps, och sen 10 min promenad till skolan, hade jag räknat ut. När jag kom till skolan blev jag inskriven i receptionen, sen fick jag träffa en kvinna som gjorde det muntliga språktestet med mig. Jag hade inte hunnit ta av jackan eller putsat av glajjorna, hon körde på direkt och jag försökte att inte låta alltför mycket som en hackig bandspelare. Man kan väl säga att det gick som det borde ha gått, jag varken under- eller överpresterade. Sen fick jag papper på vilket jag skulle fylla i mina kontaktuppgifter och en lapp med lektionssal. Tog hissen upp och gick in och satte mig i klassrummet. Vi var bara fem studenter vilket betydde att det skulle bli omöjligt att "gömma sig". Olika nationaliteter allihop: en brasilianska, en fransyska, en japan, en koreanska och så jag då. Det börjar väl antagligen några fler i gruppen nästa vecka vid månadsskiftet, folk kommer ju och går hela tiden på språkskolor.

Min jakt på rum gav resultat igår, jag blev jätteglad när den brittiska tjejen ringde och sa att jag får flytta in! Någon dag i veckan ska jag dit och hälsa på dem, har ju inte träffat de andra som bor där och det kan ju vara trevligt att connecta lite med dem. Flyttlasset går på söndag, och rummet är officiellt mitt på måndag 1a februari, tjoho!!

Rumstitt 2 och tisdagsöl

Igår var jag och tittade på ett rum i Gràcia igen. Jag tog metron i god tid och det var tur för givetvis lyckas jag, virrpannan med sämsta lokalsinnet, att irra runt i mörkret och gå åt helt fel håll först. Kom 10 min för sent men hade ringt och förvarnat och ursäktat mig artigt när klockan var 19.30, tiden som bestämts för besöket. Den brittiska tjejen mötte mig glatt i dörren och jag steg in i en mycket luftig och ljus lägenhet. Högt tak med vackert mönster, balkong, ganska stor terrass, badkar och ljust och fräscht kök. Rummet som står till uthyrning hade däremot kunnat vara bättre; det hade inget fönster vilket verkligen gav känslan av råtthål, inget skrivbord och inte heller någon riktig garderob (men det sista är väl inte det viktigaste. Det enda plusset var den king size-sängen. Jag framförde mitt intresse och på söndag skulle jag få svar. Tror att chansen är rätt liten även denna gång...

Efter lägenhetstitten åkte jag till Plaza Catalunya och träffade Angie och hennes jobbarpolare på en namnlös pub. Japp, den har såvitt vi vet inget namn utan det enda som är ovanför entrén är en gul skylt. Vi ölade på där och efter några timmar gick vi till en annan pub på Las Ramblas.

Tankspriddhet har verkligen präglat denna bakisdag; köpte kuvert igår men glömde dem hos Angie (sov över där), glömde mobilen och åkte tillbaka med metron för att hämta den, men då hann jag inte komma på att kuverten hade blivit kvar också... Sen köpte jag vad jag trodde var utlandsfrimärken idag men de var inrikes jag kommit hem med. Kommer aldrig få iväg min ansökan om studiemedel så som jag klantar till det...

Låga förväntningar

Igår ringde/mailade jag om några rum i Gràcia som är till uthyrning, och ikväll ska jag åka och titta på ett utav dem. Det ska bli spännande att se lägenheten överhuvudtaget, har ingen aning om hur den ser ut då de inte hade publicerat några bilder i annonsen. Ska jag ta detta som ett dåligt tecken? Kommer rummet ha medaljongtapeter i någon gräslig färg? Har det fönster? Skrivbord? Garderob? Det enda jag vet är att det finns en säng, en dubbelsäng till och med och det väger kanske upp det eventuellt mindre bra. I alla fall, jag ska inte ha några höga förväntningar, varken om lägenheten i sig eller min chans att få flytta in. Den är säkert obefintlig.

Vad händer annars idag då? Jag borde kanske leta upp en estanco och en papeleria och köpa frimärken resp. kuvert så jag får iväg min ansökan om studiemedel nån gång.

We are so international!

Igår kväll var jag och Angie ute och festade med hennes jobbarkompisar (eller f.d. rättare sagt) samt några room mates till dem. Vi mötte upp det mesta folket på en restaurang på Las Ramblas, samma restaurang som jag och Fredrik åt på när han besökte mig i november. De hade beställt sangria, tapas och patatas bravas - så spanskt det kan bli. Patatas bravas är, för er som inte vet, stekt potatis med stark dressing till. Jag, Angie och den ene av hennes jobbarkompisar beställde in varsin öl för någon i gänget hade yttrat att det bara kostade 2 euro. Det gjorde det tyvärr inte, 7,50 hade de mage att ta betalt. Drack varenda liten dyr droppe och när alla var klara lämnade vi stället och gick neråt. Vi hamnade på en mysig liten pub som hette Polaroid och där däremot fick vi valuta för pengarna, 2 euro för sangria och öl. Under kvällen blandade vi friskt spanska, engelska, franska och svenska. I mina försök att hänga med i spanskan tyckte jag att jag förstod lite mer denna gång än tidigare. Men det kan ju också bero på att vi umgåtts med folk som snackat catalan rätt mycket och då har man inte en chans att hänga med, lönlöst att ens försöka. Klockan 3 när vi hunnit bli lagom runda under fötterna rörde vi på oss i riktning mot närmaste metrostation. Det var jag, Angie och hennes två jobbarkompisar som följdes åt, de andra stannade kvar eller försvann åt annat håll. Jag åkte till Angie och sov över, var bekvämare och trevligare än att åka en halvtimme till Besos. Vi konstaterade att kvällen hade varit grymt trevlig!


Produktiv onsdag?

Nja, inte hittills i alla fall. Vet inte om duscha är så produktivt... Igår var däremot en ganska produktiv dag. Jag och Angie kollade upp ett gym var, och mitt visade sig vara mest prisvärt. Lyckades fråga det vi ville ha reda på med min stapplande spanska. Så där kanske vi börjar träna.

När jag kom hem på kvällen efter att ha varit i Angies residens anmälde jag mig till terminskursen i spanska på 13 veckor. Den 25e börjar allvaret, jag längtar! Innan dess hoppas jag på att jag hinner flytta. Saker går framåt nu!

Jakten på nytt boende har börjat

Har varit och kollat på en lägenhet i Gràcia idag, stadsdel ovanför centrum. Åkte med metron i god tid och var framme vid dörren prick kl.13 som var det avsatta klockslaget. En av tjejerna mötte mig glatt i hallen och jag steg in. Lägenheten var riktigt fin, med stora ytor. Rummet som är till uthyrning gillade jag skarpt. Tyvärr sjönk betyget en liten aning när jag fick veta att king size-sängen som stod där inte tillhörde rummet, bara en enkelsäng. Men fördelarna vägde ändå upp nackdelarna; fanns ett stort fönster ut mot gatan, stor garderob, skrivbord, hyllor samt att det är större än mitt nuvarande rum. Läget var dessutom perfekt; 5 min till metrostationen Fontana, ligger i nedre delen av Gràcia som jag är ute efter, många affärer och caféer i närheten, fina byggnader, och framför allt, nära till språkskolan vilket betyder att jag kan gå varje morgon. Det här rummet och lägenheten är som skapt för mig! Ytterligare plus: tjejerna som bor där verkar trevliga, de kan snacka engelska och det bor en fransman där också som jag kan tvinga prata franska med mig. Jag bara måste få detta rum, pliiiz... Men jag ska vara inställd på att inte få det, ni vet det taktiska draget. Någon dag i veckan skulle jag få veta, förhoppningsvis imorgon.

Efter visningen och en kort runda på stan ensam utan att shoppa nånting (provade några par jeans på Zara och Bershka men de var inte sydda efter mina spiror) mötte jag upp Angie vid Plaza Catalunya. Gick in en sväng på El Corte Inglès och sen fortsatte vi ströva runt på shoppinggatorna. I en av mina favoritaffärer River Island hade de halva reapriset på massa plagg. Vi gjorde båda fynd - samma fynd, nämligen en klänning. Angie hittade den först, sen tyckte jag om den också så provade den men i ljusare denim. Satt som smäcken, fast på lite olika sätt, på oss båda så vi slog till. Det låter lite b-igt kanske att vi har köpt samma klänningsmodell, men vi ska se till att inte ha den vid samma tillfällen i alla fall. Efter inköpet bar det hemåt till Angie, med ett stopp för lite mathandlande på vägen. Lasagne och sallad blev det, som vi åt framför Stjärnorna på slottet.

Flytthjälp

Idag har Angie flyttat till en ny lägenhet som ligger betydligt närmare centrum än den i Besos Mar. Jag har varit flytthjälp, blev mycket att bära men tre som vi var gick det fint. Fick bara lite ont i fingrarna av kassarnas handtag som skar in i dem. Hennes nya rum är riktigt mysigt med en stoor säng. Jag måste erkänna att jag blev lite avis. Vill också flytta nu! Så därför har jag börjat kolla på rum på nätet, i Gracia samt det område där Angie numera bor. Har hittat ett par stycken som ser fina ut på bilderna. Fast jag vet inte hur länge jag ska bo kvar här, har ju nyss betalat januarihyran. Men om jag hittar något så är det kanske bara att slå till.

Regnigt och ruggigt

Sen jag återvände till Barca i onsdags har som sagt vädret inte varit strålande solsken precis. Regnig medelhavsvinter möttes jag av, och om jag får välja utstår jag hellre en snöig och kall svensk vinter istället för denna fuktiga. Spanjorer har ju inte lärt sig att isolera hus, så man får räkna med att frysa inomhus även här.

Jag var lite nere när jag kom hit pga. mer än bara vädret; saknar min Fredrik, svensk mat och det faktum att jag inte har någon sysselsättning skuggar min tillvaro ganska mycket med. Men Angie lyckades höja mitt humör lite igår. Jag träffade henne med pojkvän för en fika på stan igår, när jag äntligen hittat till caféet på Sant Père (detta årets julklapp blir en gps åt mig). Åt en croissant, dock inte lika god som den där med choklad jag åt på Sant Antoni-caféet, och så snackade vi där ett tag. Angie nämnde språkkurs som ett alternativ för mig, och jag tycker inte heller det vore så dumt. Jag vill ju verkligen lära mig prata spanska, och eftersom jag har kass självdisciplin när det gäller att traggla glosor och verb på egen hand är nog pushande av lärare och kurskompisar precis vad jag behöver. Jobbsökandet ska jag inte ge upp för det, lite klirr på kontot utöver studiemedlet skulle sitta fint så jag inte behöver snåla med saker och ting.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0