Mosquitos

Jag har upptäckt den spanska myggan och dess genomborrande surr. Inatt när jag skulle försöka sova var det en som störde mig, mer än svenska myggor brukar göra. Ändå orkade jag inte tända lampan och jaga den, utan försökte stänga av ljudet. Det gick uppenbarligen efter en stund eftersom jag somnade. Jag vaknade halv 1 idag, inte alls bra. Dagen försvinner i ett svisch och sen på kvällen och natten är jag pigg till 2-3 nånting. Måste, måste ändra dygnsrytmen.

Igår hade jag fått ett brev på engelska från Linköpings universitet. Pappa läste upp det för mig på Skype och jag fick anstränga mig att fatta vad han sa med sin amatörmässiga accent. Det var ett välkomstbrev med lite nödvändig information inför terminen. Jag börjar inte alls den 23/8 som jag hade trott, utan först den 31a. Så bra! Om jag får mer tid till att umgås med Fredrik vet jag inte eftersom han troligtvis jobbar, men i alla fall mer ledig tid till att ställa i ordning i lägenheten och förbereda mig genom att börja läsa lite kurslitteratur. Faktiskt känner jag mig rätt så motiverad! Men man vet ju aldrig, motivationen kan ju förstås svika mig.

Jag gick en sväng till bibblan igår för att leta efter en bok på spanska med passande språknivå. Jag tänkte att om jag lånar vuxenlitteratur kommer jag knappast att förstå allt, även om jag skulle kunna förstå handlingen i det stora hela. Men jag vill förstå mer än så, därför lånade jag ungdomslitteratur, nämligen Systrar i jeans tredje sommaren. Det kanske inte blir så stor utmaning men jag får väl ge mig i kast med något svårare sen.

Längtar massor till på torsdag nästa vecka då jag åker till Linköping!! Då ska jag och Fredrik gå på Winnerbäck-konsert! :)

Hetta

Jag svettas ungefär hela tiden. Faktiskt inte just nu, men det beror på att jag är nydushad, inte rör en fena förutom mina dansande fingrar på tangentbordet och att min laptop inte blivit så het i knät än. Eller jag har den inte ens i knät, utan på en bok som ligger på låren. Man får komma på sina smarta sätt. För som ni vet har jag inget fönster och dagssolen lyser mot min vägg. Tycker att jag borde ha sänkt månadshyra juni och juli bara för det.

Vi firade Midsommar i fredags genom att äta på en koreansk restaurang och spela ett spanskt kortspel. Så lite svenskt det kan bli. Men jag hade ju ätit min excellenta traditionella midsommarmiddag tidigare, bestående av sill, färskpotatis, lax på knäckebröd, köttbullar och blåbärssaft. Jäklar vad gott det var, ville inte sluta äta.

Idag har jag promenerat ner till hamnen via Ramblan. Jag borde veta bättre. Turisterna invaderar stan nu och vaggar fram som solbrända ankor med kamera runt halsen och en karta i ena handen, stannar till då och då mitt på trottoaren och flyttar inte på sig för just DÄR har de bestämt att de ska stå tills de kommit på vilket håll de ska styra mot.

Nu är det en månad kvar tills jag lämnar livet som utlandssvensk, längtar verkligen till att få bosätta mig i Sverige igen och i Linköping :)

Jag bjuder på några bilder från Midsommarafton:








Glad Midsommar!

Inget traditionellt midsommarfirande i Sverige i år för mig... Men jag försöker få känslan att infinna sig så gott det går genom att lyssna på svensk sommarmusik, äta sill och Felix "färsk"potatis samt vara med er i tanken! Har även målat naglarna och lekt med flaggans färger som ni ser.


Sant Juan

Bättre har jag ju helt klart mått. Igår firade vi den spanska motsvarigheten till midsommar i Sergies familjs hus som ligger lite i utkanten av stan. Det blev rätt hårt festande men roligt hade jag verkligen. Kanske lite för roligt, då jag drack något mer än jag tänkt... När vi äntrade huset vid halv elva-tiden hade festen dragit igång, tapas var uppdukat på bordet och dricka flödade. Jag mjukstartade med öl och presenterade stolt mitt bidrag till knytisen: sill, äppeldressing med timjan och mjukt tunnbröd. Tyvärr gjorde inte sillen någon större framgång men några tappra vågade smaka i alla fall. Äppeldressingen gick hem och det var ju kul.

Det är märkligt att alla språk som man lärt sig går bättre att snacka på fyllan, eller mer flytande blir det åtminstone men om det är helt grammatiskt korrekt hinner jag inte reflektera över. Franskan kom fram smått, till och med när jag ville snacka spanska. I nyktert tillstånd är det alltid tvärtom, det mesta jag försöker säga på franska blir spanska.

Planen var att ta oss till stranden senare men vi kom aldrig dit, alla blev antingen för fulla eller för trötta/lata. Vet inte om det var synd eller ej, men tydligen så ska stranden vara traditionell samlingsplats den natten för att se på fyrverkerier. Klockan 7 var jag hemma igen och möttes av en gnällig katt som ville ha mat, gav honom det och sen höll han tyst. Stupade i säng och somnade nog rätt snabbt, men vaknade halv 10 och mådde kasst. Gick upp och sen en halvtimme senare tillbaka till sängen. Drömde att jag var hemma i Boden och hälsade på. Jag blev besviken och förbannad för att mamma och pappa inte ville umgås med mig utan istället gick och sov jättetidigt. Vaknade vid halv 2 idag och har ännu inte känt för att äta något annat än chips till frukost. Ska fortsätta min återhämtning nu, på ett lite nyttigare sätt kanske...


Svensk mat!



Som jag saknat typisk svensk mat! Därför åkte jag äntligen iväg till IKEA idag för att se deras sortiment, och de hade ganska mycket. Jag blev som ett lamm på grönbete, dreglandes gick jag runt i affären och ville bara plocka på mig allt jag såg. Tyvärr kunde jag inte köpa hela affären, skulle inte ha varit förmögen att bära hem allt... Men detta fick jag med mig, rätt mycket ändå säg. Tack IKEA för att ni finns!

Fyra nyanser av solbränd

Kan inte tiden gå lite fortare? Eller skulle inte jag kunna få skänka bort en del av min tid till någon som behöver den bättre? Men det bästa av allt skulle väl vara om jag själv kom på något att göra av tiden. Om någon har något (seriöst) förslag så får ni gärna dela med er.

Hängde på stranden i Barceloneta igår, dit alla turister går. Om man frågar en katalan om tips på trevliga stränder i Barcelona med omnejd så finns inte den med på topp 5 precis. Men den är helt okej om man kan stå ut med pakisarna som säljer öl och allt möjligt krims-krams och thailändskorna som vill ge massage för 5 euro, samt alla turister varav 40% svenskar, 25% fransoser, 25% italienare och 10% övriga nationaliteter (kanske lite fel siffror men så känns det ungefär). Alla ligger som packade sillar och blottar sig, vissa mer än andra. Finns en liten kategori brudar som ligger där som brända pepparkakor och desperat försöker bli ännu mer bruna bara för att de vet att de KAN. Jag försöker undvika att fläka ut min skandinaviska "finsk pinne-kropp" (syftar mest på färgen) bredvid dessa solstekarmasochister, och hoppas att jag i alla fall blir lite lätt rödbrun efter tre timmar. I hemlighet (inte nu längre) avundas jag dem lite för att deras solningsskills, för säkert använder de ingen solskyddsfaktor alternativt den lägsta och får då det där resultatet. Om jag skulle köra på den linjen skulle jag troligtvis bli röd som en... chorizo? Gyllenbrun är det optimala, om det är till någon tröst är det ju åtminstone lite lättare att uppnå än bränd pepparkaksbrun...

Sweet life

Nu är snart min andra lediga vecka slut, och jag har inte tagit tag i något vettigt än. Förslappad är vad jag blivit. Jag funderar på att bli en bokmal och låna massa böcker på bibblan, så fördriver jag tid, slösar inte pengar och lär mig spanska bättre. Vilken excellent kombination! Om jag har tur så hittar jag några riktigt bra böcker också.

I torsdags brände jag massa pengar, köpte lite sockersöta sommarkläder samt ett par nya sandaler. För har jag inte haft oturen, att alla mina skor jag tagit med hit eller köpt här har gått sönder! Bortsett från mina Paris-klackar då men dem är inte gångbara mer än 20 minuter... Provade några klackar under shoppingrundan men nej, mina fötter är inte skapta för att gå i sådana tortyrskor. Eller så beror det på att jag inte kan stå ut så bra.
På kvällen blev det utgång med Barca-gänget, dvs. Angie, Juan och katalanerna vi lärt känna. Det var trevligt! Vi gick först till en pub på Gran de Gracia där vi var omringade av ett gäng fotbollstittande mexikanare. Drack ett par öl, åt Patatas bravas och jag åt min middag i form av en Biquini (varm macka). Sen gick vi vidare till ett ställe som liknade en ljusskygg tonårsgrabbs rum i en källare med fäbodsväggar och hårdrocksaffischer uppsatta på dem. Den var ganska smal också, nästan så man fick en klaustrofobisk känsla av att vara där.

Mötte min lärare igår i affären jag börjat handla i numera. Hon var väldigt glad och trevlig, och tyckte det var såå kul att träffa mig. Hon bor i närheten och brukar också handla där, så jag antar att vi kommer råka på varandra fler gånger under sommaren... Om jag inte byter affär igen...

Till sist får jag säga GRATTIS till Victoria och Daniel som skötte sig alldeles fantastiskt igår. Jag följde SVT:s sändningar nästan hela dagen och kvällen erkänner jag. Allt ifrån att alla gästerna gick på röda mattan till att bröllopsvalsen ägde rum. Knugens tal: 4 kronor av 5, Olle Westlings tal: 4,5 kronor av 5, Daniels tal: 5 kronor av 5 och massa plus!








These shoes are made for walking...


Livet i en storstad är inte lätt, med en kläd- eller skoaffär runt varje gatuhörn. Att dessa ögonstenar finns i en affär på en tvärgata till min gör det än mer svårt. Provade dem för några veckor sedan och de satt som smäcken. Damn! Så irriterande! Jag som inte ens varit så stort fan av Converse tidigare, men så nu 10 år efter alla andra... Nu när jag som minst har råd också. 65 euro. Skulle ju få leva på nudlar resten av tiden här, om ens det...

Ursäkta bloggbombningen förresten, men jag har inte så mycket att sysselsätta mig med om dagarna som sagt. Vaknade halv 1 idag igen, inte alls bra att jag skaffat mig den här osunda dygnsrytmen. Solen hinner ju försvinna bakom molnen innan jag tagit mig till playan, om jag skulle ha tanken att göra det någon dag. Nähä, om jag skulle avsluta frukosten kanske...

Saknar...



Det må finnas ett ganska bra sortiment av typisk svensk mat på IKEA om man bara ids ta sig dit, så det är väl inget jag nödvändigtvis behöver sakna. Det norrländska ljuset däremot under juninätterna kommer jag inte få uppleva i år, så vackert som det är...

Källa: reseguiden.se

Barcabesök i bilder












What to do?

Då har Fredrik lämnat mig i Barcelona för sista gången, igår vinkade vi av varandra efter sex härliga dagar som förstås gick alldeles för fort. Vi har promenerat en hel del, besökt ett berg, ätit glass, solat, badat, grillat... Ensam igen, och jag känner mig ganska uttråkad när jag inte har någon skola att gå till om dagarna numera. Söka jobb är ju en lösning på problemet, men jag känner ingen motivation till det alls trots att cash hägrar långt borta nånstans. Jag vill inte ha ett skit- och slitjobb men tyvärr är det ju det enda jag eventuellt skulle kunna få. Dock hyser jag mina tvivel, till och med i skitjobben måste man ju ha en viss erfarenhet och då blir jag bortsållad direkt. Diskare? Ja, men bara om du jobbat som det tidigare och kan snacka katalanska... Bullshit!!

Nä, jag måste hitta något att göra med min tid. Att anmäla mig till en spanska-kurs på samma skola som Angie är ju ett alternativ, förutsatt att de lär ut på min nivå. Men det är ju också en utgift, och jag föredrar att inte låna mer pengar från CSN förrän jag verkligen måste, vilket blir i höst.

Parisresan var riktigt skoj och jag och Angie hittade galant, som om vi hade varit där förut. Dejà vu vet ni ;) Vi besökte så klart Louvren och trängdes framför den berömda tavlan för att få till bra bilder, hade vin, ost och kex-picknick vid Eiffeltornet, gick ut på en bar med en australienska, strövade på Champs-Elysées och tittade upp mot Triumfbågen samt lunchade med två amerikanare.

Nu är pappersarbetet med att få min etta i Linkan klart, kändes skönt att posthanteringen fungerade problemfritt denna gång. Den 1 augusti är den min! Men kan inte hämta ut nycklarna förrän 2a eftersom 1a är en söndag.

Även alla flyg- och tågbiljetter är bokade, det blir en hel del resande i sommar. 8/7 till Linkan, 11/7 tillbaks till Barcelona, 28/7 till Linkan igen, 4/8 till Boden, och ca två veckor senare till Linkan för att ställa i ordning min lägenhet och rota mig där på nytt. Längtar oändligt mycket.

Fredrik levererade min nyinköpta kamera när han kom, så vi testade den. Tyvärr lyckades vi inte åstadkomma så bra bilder på oss tillsammans, överexponering med mera. Så jag ska lägga in några andra i nästa inlägg, för nu bråkar blogg.se med mig för mycket...

Hacerse el sueco

I spanskan finns ovanstående uttryck, som översatt till svenska rakt av skulle bli "göra sig svensken". Den idiomatiska betydelsen är att inte låtsas om/ignorera något/någon. Jag har varit nyfiken på var den har sitt ursprung, och om man vill dra en enkel paralell kan man ju säga att det är för att svenskar är just ignoranta och hellre går med skygglappar eller låtsas att det regnar än sätter sig i nån jobbig social situation eller hjälper till etc. Gnäller och klagar men gör inget åt det. Men det här uttrycket har mer historia än så... Vår lärare berättade att på 70-talet när charterturismen drog igång och massa svenskar med tjock plånbok åkte till Kanarieöarna och Mallis drogs spanjorer till de svenska damerna som var vackra och rika. De var dock inte lika hänförda alltid, och dissade dem dvs. "gjorde svensken". Rätt så kul :) Men det korrekta uttrycket idiomatiskt sett borde ju vara Hacerse la sueca. Fast det fick förstås stå till sidan för vad som är grammatiskt korrekt...

Jag och Angie har varit på Diagonal Forum och shoppat idag men tyvärr kom vi inte hem med det vi främst av allt var ute efter: höga klackar. Tänkte anlända till Paris i sådana på lördag, très chic! Ska ta en tur på stan imorgon efter skolan och se om vi hittar nåt till överkomligt pris, med betoning på överkomligt eftersom jag ytterst sällan bär klackar. Men om dem inte är alltför hemskt obekväma kanske dem får se ljuset fler gånger...


RSS 2.0